Sayfalar

14 Şubat 2013 Perşembe

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU EKLER


Ekler hamuru için;
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 6 yemek kaşığı tereyağı
  • Çay kaşığı ucuyla tuz
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet yumurta

  • Kreması için;
  • 1.5 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı un

  • Çikolata sosu için;
  • 250 gram beyaz çikolata

  • Genişçe bir tencereye su ve süt karışımını ekleyin, tereyağı ile tuzu da ekleyip kaynatın. Tereyağı eriyince tencereyi ocaktan alıp unun hepsini tencereye katıp, tahta kaşıkla iyice harmanlanana kadar karıştırın. Tencereyi tekrar dan orta ateşteki ocağa alın, hamur toplar oluşturuncaya kadar karıştırın ve tencereyi ocaktan alın. Ardından 3-4 dakika soğumasını bekleyin. Yumurtaları kaba teker teker kırıp iyice hamura yedirin. Karıştırmaya hamur parlak ve pürüzsüz olana kadar devam edin. Hamur hazır olunca 10 dakika dinlendirin.
    Ekler yapmak için sıkma torbasına 2 santimetrelik düz uç takarak tepsiye hamurunuzdan 10 santimetre uzunluğunda doldurun. Tepsilerinizi hazırladıktan sonra önceden ısıttığınız 220 derecelik fırında 15 dakika pişirin ve ısıyı 190 dereceye düşürüp 5-10 dakika daha pişirin. Bu süreçte  hamurlarınız ekmek kabuğu rengine dönüşecektir. Tepsileri fırından çıkartın ve fırını kapatın, soğumaması için kapağını da kapatın. Hızlı bir şekilde hamurları sivri uçlu bir bıçakla kenarlarından delik açıp tekrar fırına koyun(içerisindeki buharı boşaltmak için) ve bu şekilde 10-15 dakika daha fırının kendi ısısında pişirin. Fırından çıkartıp soğumasını bekleyin. Hamurları soğudunda ortasından kesip içlerini doldurun.
    Ekler hamurunuz pişerken siz de muhallebisini hazırlamaya geçebilirsiniz. Tencereye yumurta ve şekeri ekleyip orta ateşte tel çırpıcı ile çırpın. Kalan malzemeleri de ekleyin ve orta ateşte karıştırarak ve tüm malzemeleri birbirine yedirerek pişirin. Tel çırpıcı ile malzemeleri karıştırmakta zorlandığınızda muhallebiniz hazır demektir. Ekler hamurunuz soğudunda içlerini açın ve içerisine muhallebi doldurun. Tüm ekler hamurları için aynı işlemi uygulayın. Siz çikolata sosunu hazırlamaya geçin.
    Bir tencerenin içerisine su koyup kaynatıp üzerine daha küçük bir kap koyalım. Bunun içine eritmek istediğimiz çikolatayı koyalım. Eklerlerimizin içini kremayla doldurup, üzerlerine beyaz çikolata sosunu dökelim. Soğutalıp servis edelim. Afiyet olsun ...
     

    1 yorum: